Tekstschrijver Alkmaar

alkmaar-icon-marcel-plaatsman-teksten

Schrijven kan natuurlijk overal. Dat is ook zo mooi aan mijn vak: ik kan per spoor heel Nederland door en toch blijven schrijven. In de praktijk schrijf ik mijn meeste teksten evenwel in Alkmaar. Tekstschrijver zijn betekent immers ook: thuis kunnen werken. Ook deze tekst schrijf ik thuis. Als Alkmaarse tekstschrijver heb ik ook veel te maken met opdrachtgevers uit Alkmaar en omgeving. Alkmaar is voor mij de basis.

Alkmaarder, maar er niet geboren

Ik ben geboren in Purmerend. Dat was ook maar een speling van het lot, mijn ouders woonden daar, maar kwamen er niet vandaan. Mijn eigenlijke roots liggen op Texel en in Den Helder, "aan het Marsdiep" zogezegd. In die omgeving, de Kop van Noord-Holland, ben ik ook opgegroeid. Pas toen ik op mezelf ging wonen, kwam ik in Alkmaar terecht. Dat was praktisch - veel meer zat daar eigenlijk niet achter. Ik kende Alkmaar wel, ik vond het 'n mooie stad, zoals bijna iedereen dat vindt, maar ik kwam er dus niet vandaan en had er ook geen netwerk.

Inmiddels is dat anders. Ik woon meer dan de helft van mijn leven in de kaasstad. Mijn kinderen zijn er geboren. Vanuit mijn raam kan ik de Grote Kerk zien (alleen 's winters, want in de zomer staan de bomen in blad en kijk ik minder ver). Als ik in slaap val hoor ik nog de klokken van de Waag. Als ik een biertje ga drinken in de stad, kom ik altijd wel bekenden tegen en zo is dat ook als ik boodschappen doe of gewoon langs de grachten slenter. Ik ben stilaan helemaal met Alkmaar vergroeid. Dat geldt ook voor mijn werk.

Schrijven in Alkmaar

tekstschrijver alkmaarMijn eerste stappen als professioneel tekstschrijver zette ik in België. Tijdens mijn studie in Leuven kon ik een zakcentje best gebruiken (we zullen maar in het midden laten waar ik dat aan opmaakte), zo begon ik met het schrijven voor commerciële websites. Veel kaas had ik er toen nog niet van gegeten. Het echte werk, dat begon in Alkmaar. Ik werkte er jarenlang in loondienst bij een groeiend internetbedrijf. Dat gaf veel perspectief en veel zekerheid, maar uiteindelijk besloot ik toch om vast contract en vast bureau te verruilen voor de vrijheid van zelf ondernemen.

Ondernemen kan niet zonder netwerk, ook niet in Alkmaar. Gelukkig is deze stad niet al te groot, de lijnen zijn kort. "Via via" ken je elkaar vaak al voordat je kennis maakt. Dat was voor mijn startende bedrijf natuurlijk wel zo handig. Als Alkmaars tekstschrijver houd ik graag in herinnering dat ik aan deze stad ook echt wel wat te danken heb.

Tekstschrijver over Alkmaar

Waarover valt er dan zoal te schrijven in Alkmaar? In de eerste plaats: over Alkmaar zelf. Alkmaar is een toeristische bestemming, dus er is zeker vraag naar informatieve teksten over Alkmaar. Ik ken de oude binnenstad van binnen en van buiten en kan dan ook vol vuur vertellen over alle mooie hoekjes die er te bekijken zijn - wat ik deed in "Een eigen gids voor Alkmaar". Ik heb geschreven aan rondleidingen, in zowel Nederlands als Duits. Voor het plaatselijke Biermuseum verzorgde ik verschillende publicaties. Ik schreef artikelen voor tijdschriften - en wil dat graag nog vaker doen.

Bier is nu al meermaals genoemd. Ieder die mij kent weet ook wel dat ik, als het werk gedaan is, graag een biertje drink. In Alkmaar zijn er verschillende brouwerijen en biercafés. Voor die ondernemers ga ik natuurlijk graag aan de slag. Ik geef geregeld bierproeverijen in Alkmaar, verzorg een heuse bierrondleiding, werk aan mooie teksten op etiketten of websites... Van mijn portfolio zou je zomaar dorst kunnen krijgen.

Natuurlijk is er ook genoeg droge kost. In Alkmaar wordt getimmerd, in Alkmaar wordt geschilderd, in Alkmaar wordt gebouwd. Er worden plannen gemaakt en visies uitgesproken. Steeds zijn er woorden nodig die ik nu eenmaal wat makkelijker kan vinden dan iemand die daar niet zijn werk van heeft gemaakt. Zo raak ik alleen maar meer met Alkmaar vergroeid, natuurlijk. Ik vind het altijd een plezier als ik door de stad fiets en dan een busje voorbij zie rijden van iemand, wiens website ik nog 'ns heb volgeschreven.

Alkmaar: centraal in Noord-Holland

alkmaar tekstenOok voor opdrachtgevers van buiten Alkmaar blijkt het trouwens wel een uitkomst dat deze stad mijn thuisbasis is. Alkmaar ligt heerlijk centraal in Noord-Holland. De treinverbindingen met Den Helder, Hoorn en Haarlem zijn prima. Vanuit Amsterdam komt er elk kwartier wel een trein. Anders dan de hoofdstad is Alkmaar ook met de auto nog goed te doorkruisen. Zelf vind ik het nooit een bezwaar om naar mijn opdrachtgever toe te reizen, maar omgekeerd gaat het dus ook heel soepel. Dat maakt samenwerken gemakkelijk.

Voor opdrachtgevers uit Noord-Holland is Alkmaar centraal, voor wie van elders komt is dat minder het geval. Noord-Holland is in feite een schiereiland. Dat maakt de regio heel interessant voor toeristen (en zo levert het mij ook werk op), maar voor opdrachtgevers uit andere delen van het land is het misschien een drempel. Als gezegd vind ik het geen punt om naar je toe te komen. Ik reis met de trein in een paar uur heel Nederland door en hoewel ik dus meestal in Alkmaar schrijf, schrijf ik ook prima in de trein. Het "kost" me dus geen tijd.

Alkmaarse teksten van Marcel Plaatsman Teksten

In Alkmaar, over Alkmaar of buiten Alkmaar - ik schrijf door. Mijn website is ook altijd en overal te lezen. Bekijk mijn portfolio, mijn tarieven en klik op de contactpagina, dan kunnen we verder praten over Alkmaar en over werk. Marcel Plaatsman Teksten zorgt voor de verbinding!