Presentaties

presentaties-icon-marcel-plaatsman-teksten

Een tekstschrijver vertelt verhalen. Dat kan ik natuurlijk ook best zonder mijn computer. Ik vind het leuk om presentaties te geven en zo het publiek om een heel directe manier bij mijn verhaal te betrekken. Je kunt mij niet alleen inhuren als schrijver van webteksten en artikelen, ook lezingen, rondleidingen en bierproeverijen verzorg ik graag voor je.

Lezingen & Taalpraatjes

Er zijn heel wat onderwerpen die mij interesseren en met die interesses komen ook verhalen die ik kan vertellen. Mijn onderzoek naar het dialect van Texel, het Tessels, heeft niet alleen verschillende publicaties opgeleverd, maar ook de nodige ervaring met het geven van "taalpraatjes". Bij deze lezingen over het eilander dialect komen verbanden met andere talen en dialecten ook ruimschoots aan de orde. Deze Taalpraatjes kan ik uiteraard geheel in het Tessels doen - dat draagt wel bij aan de sfeer.

Dialect is te beschouwen als erfgoed, immaterieel erfgoed. Erfgoed in de brede zin van het woord omschrijft mijn interessegebied wel. Ik heb bijvoorbeeld ook belangstelling voor architectuur en ruimtelijke inrichting. Bij mijn onderzoek naar dialect hoort ook onderzoek naar de lokale geschiedenis, naar achternamen en hun herkomst (genealogie), naar de economische en politieke gebondenheid van de streek. Zeker als er raakvlakken zijn met Texel of Noord-Holland, kan ik hier een gelaagde lezing rond opbouwen.

Om een indruk te krijgen van mijn kennis, interesses en manier van vertellen kun je uiteraard ook een kijkje nemen in mijn eigen boekwinkel op deze website.

Rondleidingen

Een rondleiding door een stad of streek is een groot plezier, zeker met een groep. Als gids kan ik je kennis laten maken met nieuwe hoekjes of je anders laten kijken naar wat je al kende. Ervaring heb ik met rondleidingen door mijn eigen stad, Alkmaar, maar in overleg kan ik ook in andere steden waar ik mee bekend ben een rondleiding verzorgen. Voor de app Walk the City heb ik zo al verschillende rondleidingen opgesteld.

Rondleidingen gaan meestal over lokale geschiedenis en architectuur en daar vertel ik dan ook graag over. Maar ter afwisseling vind ik het ook heel interessant om een ander thema te kiezen. Zo wandel ik in Alkmaar wel eens de bierwandeling Bierstad Alkmaar, die ik voor Walk the City tot een smartphone-rondleiding heb omgevormd. We kunnen in overleg natuurlijk altijd kijken naar speciale invalshoeken voor een rondleiding.

Bierproeverijen

Mijn interesse in materieel en immaterieel erfgoed komt op een bijzondere manier samen in mijn interesse voor bier. Natuurlijk vind ik bier ook gewoon lekker en verfrissend, maar het verhaal achter het brouwproces, achter bijzondere regionale stijlen en de eigen ontwikkelingen per land boeit me zelfs als ik gewoon thee aan het drinken ben. Tijdens een bierproeverij heb ik de kans om zo'n cultuur-historisch thema verder uit te lichten aan de hand van de bieren die we samen drinken. Dat levert een gezellige avond op, maar ook een origineel verhaal.

Presentaties door Marcel Plaatsman Teksten

Zo zijn er toch heel wat verschillende soorten presentaties die ik voor jou en jouw publiek kan verzorgen. Uiteraard kan ik bij zo'n presentatie ook weer mijn boeken en mijn bedrijf onder de aandacht brengen, dus het mes snijdt aan twee kanten. Ik kan voor een relatief scherpe prijs al een mooie avond organiseren. Natuurlijk hangt die prijs ook af van de tijd die de voorbereiding me zou kosten. Voor een verhaal dat ik al goed in de vingers heb, reken ik graag een tarief dat ook voor de betrokken vereniging redelijk is. Laten we daar eens verder over praten!